Skytteligaledarens dröm – kan den uppfyllas?

Nu är det uppehåll i Allsvenskan och silly season-ryktena avverkar varandra. I Sverige är djurgårdslånet Nyasha Mushekwi är namnet på allas läppar. Var hamnar han? Upp i karusellen – nu tar vi det från början till slut.

Ett helt okänt namn lånades in av Blårändernas sportchef Bosse ”Super-Bo” Andersson under transferfönstrets sista dygn i en uttalat långdragen affär inför säsongen, tänkt att vara med och stärka konkurrensen på anfallsposterna.
Mushekwi vart bänkad i premiären mot Elfsborg, vilken förlorades med uddamålet. 14 minuter fick han på sig att visa framfötterna, och på dessa lyckades han övertyga tillräckligt mycket för att få starta matchen därpå – en möjlighet han tog tillvara på direkt.

Det blev ett mål och därefter har det bara rullat på. Med tio baljor toppar han den allsvenska skytteligan och Nyasha Mushekwi är nu namnet på allas läppar.

IFK intresserade

Lånekontraktet tar slut i augusti och ryktena runt ”Super-Mushs”, vilket blivit hans titel i DIF-tröjan, framtid har prytt sportsidornas framsidor var och varannan dag. Tempen ökade rejält när Göteborg, som väntas förlora Lasse Vibe i sommar, oväntat kom in i leken och visade intresse att att snuva Djurgården på anfallsstjärnan med en rejäl sign on-bonus.

– Jag har hört om Göteborgs intresse. Just nu vet jag inte vad som händer. Det är sommaruppehåll nu och sedan får vi se, sa Mushekwi till Expressen förra veckan.

– Jag åker ner Sundowns (reds. anm. den Sydafrikanska klubben han tillhör) och hör vad de tänker om mig. Jag vet att de vill sälja mig, men vet inte på vilka villkor. Det måste jag ta reda på, berättade han för Sportbladet i samma veva.

”Skulle vilja spela för Djurgården hela mitt liv”

Flera andra klubbar har också rapporterats följa ”Super-Mush”, men de konkreta anbuden är hittills få; de har kommit från Djurgården, Göteborg samt en okänd annan europeisk klubb. Om tre veckor väntas hans framtid vara spikad.

Den här lilla trippen ner till Sydafrika klargjorde dock en del. Om Mushekwi själv får välja, då är Djurgården det enda alternativet. Inte bara just nu – utan hela hans karriär.

”Nyasha har meddelat Sundowns att den enda klubben han vill spela för är DIF. Han hoppas våra klubbar kmr överens om ett långsiktigt avtal”, skrev Bosse Andersson på torsdagen förra veckan.

Det är inte bara så att han är en målskytt av klass. Nyasha Mushekwi har blivit DIF-fansens kelgris, och fansen i sin tur även vunnit hans hjärta.

– Fansen är fantastiska. Om jag skulle få bestämma skulle jag vilja spela för Djurgården hela mitt liv. I den här situationen som jag är måste jag verkligen ta hänsyn till dem och även Djurgården som gett mig den här chansen, sa han till Sportbladet häromdagen.

– Om Djurgården och Sundrowns inte kommer överrens flyttar jag hellre utomlands, fyllde han på.

Här hyllas han av DIF-fansen

Att få en legendarstatus redan efter ett par månader i en klubb, det är det få som lyckas med. Nyasha Mushekwi kommer, oavsett var han hamnar, finnas i en stor skala stockholmares hjärtan. I vårsäsongens sista match, borta mot Malmö, där runt 2 000 Djurgårdsfans fanns på plats hyllades anfallaren långa perioder under matchen – och i 30 minuter efter slutsignalen.

Kommentarer