LISTA: De 10 svenskarna med högst marknadsvärde

Att svenska spelare växer i anseende ute i Europa känns som en trend på sistone, mycket tack vare U21-landslagets bragdguld tidigare i sommar. Det betyder att det uppskattade marknadsvärdet på spelarna också höjts och när vi nu sätter ihop en lista över de tio mest värdefulla spelarna blir det uppenbart att det finns en hel del svenska talanger.

Märk väl att det här inte är framtida övergångssummor eller exakta siffror, utan helt enkelt en uppskattning utifrån fotbolltransfers kriterier.

1) Zlatan Ibrahimovic, 150 miljoner kronor

Den snart 34-åriga anfallaren är fortfarande den överlägset mest värdefulla svenska spelaren. Det lär inte komma som någon överraskning för någon. Enligt den senaste uppgiften ska Zlatan dock stanna kvar i Paris Saint-Germain, åtminstone om vi ska tro agenten Mino Raiola som nyligen gick ut och dementerade att en flytt från klubben skulle vara aktuell.

2) Albin Ekdal, 45 miljoner kronor

Innermittfältaren har precis gått till Hamburger SV i Bundesliga, där han för övrigt var startspelare i 4-0-förlusten borta mot Bayern München. 26-åringen närmar sig den perfekta fotbollsåldern och ska, om allt går som det ska, ta nästa steg i sin utveckling i sin nya klubb. 45 miljoner kronors marknadsvärde gör honom till den nästa mest värdefulla svenska spelaren just nu.

3) John Guidetti, 40 miljoner kronor

Till slut hittade John Guidetti sin nya klubbadress, när Celta Vigo erbjöd anfallaren ett kontrakt. Försäsongen har varit lovande för 23-åringen och just nu är han den tredje mest värdefulla svenska spelaren. Anfallaren skrev på ett femårsavtal med sin nya klubb och i avtalet ingår en utköpsklausul på häpnadsväckande 235 miljoner kronor. Det kostar om man vill köpa John Guidetti.

4) Ola Toivonen, 35 miljoner kronor

Från lagkapten och nyckelspelare till oönskad och utfryst. Nu sägs Rennes vilja bli av med Ola Toivonen, som har ett år kvar på sitt kontrakt med klubben. Det har ryktats om Malmö FF, men det svenska transferfönstret är stängt. 29-åringen borde dock ha några år kvar i Europa om han så önskar.

4) Isaac Kiese Thelin, 35 miljoner kronor

Han lämnade Malmö FF efter en succéhöst utan dess like. Ny klubbadress blev Bordaeux, där anfallaren fick spela en hel del under våren, men där han nu tros få svårt att ta en plats. Om utvecklingen fortsätter i samma lavinartade takt kommer marknadsvärdet på Isaac Kiese Thelin dock skjuta i höjden ytterligare från nuvarande 35 miljoner kronor.

4) Sam Larsson, 35 miljoner kronor

Han lever en ganska dold tillvaro i Heerenveen, men Sam Larsson ses som en enorm talang och stor nyckelspelare i den holländska klubben. Frågan är om han har kapaciteten att ta nästa steg i sin karriär inom några säsonger? Marknadsvärdet tros ligga på i runda slängar 35 miljoner kronor för den snabba 22-åringen.

7) Marcus Berg, 30 miljoner kronor

Den snart 29-åriga anfallaren är en viktig kugge i grekiska Panathinaikos och har också gjort enstaka fina insatser i landslagsdressen. Just nu ligger anfallarens marknadsvärde på runt 30 miljoner svenska kronor.

7) Branimir Hrgota, 30 miljoner kronor

Branimir Hrgota gör det bra i tyska Borussia Mönchengladbach, där han på de senaste tre säsongerna gjort totalt 60 framträdanden. Trots att det är ganska tyst om honom i svensk media har 22-åringen ett marknadsvärde på 30 miljoner kronor, vilket placerar honom på topp 10 över de mest värdefulla svenska spelarna.

7) Jimmy Durmaz, 30 miljoner kronor

Tiden i Olympiakos har inte enbart varit en dans på rosor, men stundtals sprattlar Jimmy Durmaz till med fina prestationer. 26-åringen är dock en viktig del av det svenska landslaget, där han flera gånger visat varför hans markandsvärde trots allt är 30 miljoner kronor.

7) Oscar Wendt, 30 miljoner kronor

Han har varit lite av en hackkyckling i det svenska landslaget, men Oscar Wendt är på väg att få sin revansch. Nu är han åter med i landslagstruppen och spelar dessutom vecka ut och vecka in i sitt klubblag Borussia Mönchengladbach. Förra säsongen blev det 25 starter. Den snart 30-åriga vänsterbacken är med andra ord väl ansedd i Tyskland.

Kommentarer