Arda Turan till Barcelona – vi reder ut den märkliga värvningen

Barcelona spänner musklerna och har nu gjort klart med den turkiska mittfältaren Arda Turan från Atlético Madrid. Arda Turan har varit en av huvudstadslagets absolut bästa spelare under flera säsonger och har fått en stark status hos supportrarna. När han nu väljer att gå till Barcelona är risken stor att han aldrig kan bli förlåten igen.

Men värvningen är märklig på fler sätt. Inte nog med att Arda Turan sviker sina supportrar, värvningen i sig borde kanske aldrig fått bli av? Faktum är att Barcelona fortfarande är avstänga från att agera på transfermarknaden. Arda Turan blir därför inte spelklar förrän i början av januari.

Det slutar inte där.

FC Barcelona befinner sig just nu mitt i en valrörelse inför presidentvalet om knappa två veckor. Värvningen av Arda Turan klubbades därför igenom av den speciella kommission som nu styr klubben i väntan på en ny president. När en ny president väljs den 18 juli har han möjligheten att sälja tillbaka Arda Turan till Atlético Madrid för en bestämd övergångssumma som är 10% mindre än vad Barcelona gav för honom, vilket var knappa 300 miljoner kronor.

Rörigt? Det tycker vi också. Det här är onekligen den märkligaste värvningen på mycket länge. Det kanske allra märkligaste är att den genomförts av en klubb som är avstängda från att göra värvningar.

Kommentarer